Εμφανιζόμενη ανάρτηση

"7χορδη Σπείρα"- Όσα θα θέλατε να ξέρετε.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ;   ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ . Μια διασκεδαστική και δημιουργική πρακτική ενσυνειδητότητας και ενσυναίσθησης.  Με θεραπευτική άσκηση...

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Εκείνη η άλλη...



   "Ακούγοντας τη φωνή..." εκείνη την άλλη εννοώντας, που μίλαγε κι έγραφα, που μου 'δειχνε κι έφτιαχνα, ονόμασα έτσι αυτό το βιβλίο. Κι ακούγοντας, έπεφτα πάνω στο παράδοξο, της σιωπής το γέννημα, που η λογική δε χωράει, ο νους δεν ελέγχει.
   Και χαίρομαι όταν γίνεται έτσι, καθώς αυτό θέλει πάντα η Τέχνη να πει: ¨Απ' την καρδιά σας κοιτάξτε με, για να με δείτε ολόκληρη."
   Και έτσι τα χρώματα πήραν μορφή, οι λέξεις το σχήμα τους, η πρόταση δρόμο και πέρασε, από την πόρτα του Μύρτου στον κόσμο. Κι ενώ διανύουμε μια αφιλόξενη θα 'λεγα εποχή για πρίγκιπες, στάθηκα πολύ τυχερή να ζήσω το δικό μου παραμύθι στον εκδοτικό κόσμο... Ευχαριστώ γι αυτό το Μύρτο, αλλά και τη Θεοδώρα, που με πήγε ως την πόρτα του σαν την καλή νεράιδα! 
   Παραθέτω εδώ την κριτική της κ. Β. Βαγενού, σαν μια κατατόπιση για το είδος τη ζωγραφικής μου, και την ευχαριστώ για τη συνεισφορά αυτή.

  «Αναμνήσεις ανθρώπινων και άλλων μύθων»

   
   Καθαρά εξπρεσιονιστική, μοιραία συμβολική και υπερρεαλιστική, μα πάνω απ’ όλα βαθιά προσωπική, η ζωγραφική της Ευαγγελίας Σερέτη θαμπώνει τα όρια ανάμεσα στο αληθινό και το φανταστικό, το ορατό και το αόρατο, το συνειδητό και το ασυνείδητο. Φιγούρες απλές που όμως μοιάζουν πρωταγωνιστές μύθων αρχετυπικών, στοιχεία της φύσης που αποκτούν πρόσωπα και συναισθήματα ανθρώπινα, ο ζωδιακός κύκλος που παιχνιδίζει ανάμεσα στο «εμπειρικό» και το επιστημονικό και μορφές εξώκοσμες, αλληγορικές συνθέτουν τη θεματολογία της ζωγράφου.

   Ακολουθώντας το ένστικτο, μνήμες και μια εσωτερική πορεία, η Ευαγγελία Σερέτη δημιουργεί το δικό της ζωγραφικό κόσμο. Απελευθερωμένη από τους κανόνες της οπτικής αντίληψης, της φυσικής κλίμακας των μεγεθών και της προοπτικής και επιλέγοντας συνειδητά να δώσει μορφή σε διαθέσεις, φόβους και όνειρα η ζωγράφος επιδιώκει τη διερεύνηση του ψυχισμού των φιγούρων της που φαίνεται να απλώνει τις ρίζες του και πέρα από την επιφάνεια του πίνακα, στο χώρο του θεατή.
Ο στόχος της να κινητοποιήσει όχι μόνο τις αισθήσεις του, αλλά και να του προσφέρει το έναυσμα για ένα βαθύτερο προβληματισμό και ένα πιο ανοιχτό πεδίο «ανάγνωσης» των έργων της, επιτυγχάνεται άλλοτε μέσω της πυρετώδους πινελιάς και των έντονων χρωματικών αντιθέσεων και άλλοτε μέσω της καθαρότητας των χρωμάτων και του απόλυτου ελέγχου στον τρόπο χειρισμού τους.

   Η εκφραστική δύναμη των έργων της ζωγράφου στηρίζεται στην αυθεντικότητα τους, στην αυτόματη γραφή που γεννιέται από βιωμένα συναισθήματα, σε μια εικαστική ματιά που, παρόλο νέα, προέρχεται από μια επίμονη επεξεργασία στοιχείων τόσο απτών όσο και άϋλων και μια αίσθηση ότι οι ονειρικές αυτές εικόνες καταλαμβάνουν υπαρκτό κομμάτι της πραγματικότητας όλων μας. Η Ευαγγελία Σερέτη καταγράφει την αλήθεια της με τρόπο άμεσο, ουσιώδη και χωρίς φόβο για το σκοτάδι αλλά και το εκτυφλωτικό φως της ανθρώπινης ύπαρξης.


                                                                             Βασιλική Α. Βαγενού
                                                                                 Ιστορικός Τέχνης


Στο επόμενο video υπάρχουν όλα τα έργα ζωγραφικής του βιβλίου με τους τίτλους τους, χωρίς τα συνοδευτικά ποιήματα.






   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ShareThis